stroke

Bloggen startade i november 2005. Livet efter en stroke i yngre ålder: Jag var 42 år gammal, det är arton år sedan. Numera är jag tillbaka i jobb på deltid. Tränar på att ordna livet med hjärntrötthet så att det fungerar tillräckligt bra. God enough. Vis av upplevelserna av att få "dolda nedsättningar" och lära sig hantera dem och träna bort en del skriver jag här. Från början skrev jag på uppdrag av strokeföreningen i Stockholm.

Ren luft, sent vatten och tystnad. Det kommer att vara framtidens lyx.

Publicerad 2007-07-26 19:16:58 i stroke,

DSC01860.JPG
Ren luft, sent vatten och tystnad. Det kommer att vara framtidens lyx. En annan sak som kommer att vara starkt högstatusmärkt är tid. Att ha gott om tid blir högprioriterat. Konsumtion blir lågstatus eftersom så många får bättre ekonomi och det enda exklusiva som blir kvar är att vara oerhört välbärgad genom arv eller att ha tid att tänka och kunna sovra bland medieimpulserna. Tror jag. Spaning in i framtiden från älvens strand.

50-talscafe i Luleå. Vilka roliga saker överallt!

Publicerad 2007-07-24 18:58:41 i stroke,

DSC01853.JPG
50-talscafe i Luleå. Vilka roliga saker överallt! Salladen var lagom god. Musiken var Elvis. Jag förstår inte varför man ska lyssna på Elvis. Kolla! Jag fick in en bild skickad från mobilen! Bättre täckning i storstan än i skogen, tror bloggadministratören. Jag tror också.

Tripp till storstan Luleå.

Publicerad 2007-07-24 17:52:06 i stroke,

Faktiskt var det varmt när det blev morgon och solen sken väldigt mycket.
Luleå är en stor stad med mycket folk och många affärer. Det tog en väldig tid att komma igenom hela den historien.
Normal är jag fortfarande om jag anstränger mig riktigt.
Es 18-årskalas har jag bevittnat och sen Os besvikna min när han kom med sitt postpaket som skulle innehålla en ny kamera men visade sig vara en kafferyggare som han väntade senare.
E hade vacker dress som Madonna har designat och det var fint gjort.
Snart ska jag tillbaka till skogen och se om något har hänt.
Hörs.

Nu är jag normal. Bara en aning trött.

Publicerad 2007-07-22 22:37:07 i stroke,

Nu är jag normal. Bara en aning trött.
Har lite svårt att hålla tråden för att jag så ofta glömmer vad jag tänkte göra.
- Vem har inte det? säger du.
- Jag vet att du tror det är så för alla., svarar jag.
Men det är faktiskt så att en stroke påverkar arbetsmione och uppmärksamhet. I alla fall för mig., säger jag.
 - Men vi blir ju alla äldre, försöker du.

Sen Ids jag inte argumentera längre. När jag är ensam i stugan orkar jag läsa bättre för jag kan koncentrera mig på vad boken handlar om och faktiskt minns jag bättre handlingen.
Bättre, sa jag. Inte bra.
Namnen minns jag ju förstås inte men jag känner igen dem.
Nu läser jag Hembiträdet av Marie Hermansson. Boken innan var av Åsa Nilsonne.
Vad den hette vet jag inte för jag gav bort den sen. Bäst är böcker med en tydlig huvudperson och inte för många parallellhandlingar och för många platser.
 
Klart slut från en normalperson vid älvens strand.

Skogen suger. Nu har jag varit här en månad.

Publicerad 2007-07-19 12:39:30 i stroke,

Skogen suger. Nu har jag varit här en månad. Det är för blött och ibland för svalt. Men besöken i stan är jobbiga. Så de blir bara av ibland. Fördelen är att sen är det skönt att komma tillbaka till stillheten igen. Grannarna lättar som tur är upp tillvaron. Nedanför köks-fönstret simmar skrake-frun med sina 7 ungar. De börjar se nästan vuxna ut. Eller var de 8? De tränar simning med skallen under vattenytan. De dyker och ploppar upp långt ifrån. På ett vingslag simmar de samtidigt ut mot älven och försvinner. Några minuter senare kommer fru Skrake 2 och har bara två mycket mindre och luddigare ungar. De hålls nära henne och viker de av lyder de genast hennes kommando och skyndar tillbaka till igen. De kliver upp på stranden och skakar av sig vattnet, ungarna springer runt lite, alldeles uppräta. Så ligger de en stund i solen. När de simmat bort bakom udden dyker fru Skrake 3 upp med nya ungar. Det går inte att bedöma hur många kullar det finns eftersom antalet ungar varierar. Stjäl de varandras barn? Eller hjälper de varandra? Skogen suger inte. Jag tar tillbaka.

En julimåndagmorgon i skogen.

Publicerad 2007-07-16 09:09:27 i stroke,

En julimåndagmorgon i skogen. Sol på himlen. Natten är avgången. Strokarna i Stockholm skriver sms och meddelar att de gjorde en arbetsgrupp inför bildandet av nya föreningen som inte kan starta förrän tidigt i höst. Konkursen måste bli klar först. Härifrån norr verkar det bra. Förnuftigt. Men avlägset. Stegen är hög men idag måste jag försöka måla väggen mot vattnet utan att ramla. Balans är inte min bästa gren. Men marken är mjuk. Kan jag ha cykelhjälm? Startsträckan är lång numera och det har tagit veckor att försöka komma igång. Alltid har ett regn hjälpt mig att hasa tillbaka i viloläge igen. Kan man ha tur nu?

Bloggen funkar inte från mobilen i skogen.

Publicerad 2007-07-12 12:22:48 i stroke,

Ibland lyckas det.
Men oftast inte.
Väldigt frustrerande.
Ska påtala till blogg.se och till sonen med hackeregenskaperna.


Norrbotten är regningt idag. Annars bara mulet och lite svalt.
Alla barnen har farit hem och jag är hos stuggrannen B hemma i storstan. Tur man har vänner.
Igår fick jag hjälp att tejpa ihop altandörren som inte längre ville stänga sig.
Ska till låssmed idag. Och gråta ut där. De har en fin schäfertik bakom disken, tror hon jobbar som försäljare och tröstare.
P säjer att han kan mecka så dörren repar sig.
Jag säjer att man måste riva stugan, få ett nytt liv och en ny värld.
Ungefär så löser jag motgångarna; göra slut med ALLT och fräsa och väsa. Grät tårar igår efter värsta meckningen och ihoptejpningen. Lättnaden rev loss känslorna.

Jag vill kunna. Ja.

Kram till alla strokarvänner som jag inte når just nu. Stå på er. Låt ingen stå på er.

M

- Färdtjänsten ringde! skrek han i telefon.

Publicerad 2007-07-02 10:41:29 i stroke,

DSC01713.JPG
- Färdtjänsten ringde! skrek han i telefon.
Nu ska DE också fråga samma saker! GS lät upprörd.
Det var några år sedan han hade en stor hjärnblödning och överlevde på ren envishet.
- Men först skulle ju läkaren skriva om mitt behov.
- Nu igen? sa han för det var ju bara ett år sen. Inte nog med det! Sen ska man fylla i en jävla blankett med samma beskrivning. Sen är det ett jon på kommunen som ska fråga samma saker EN Gång till! Och inte får man se vad hon skriver in i datorn. Nu har det gått en massa veckor och idag ringde de från Färdtjänsten och jag skulle berätta samma saker en gång till!
Då blev jag förbannad.

- Hur mycket pengar HAR ni? Frågade jag., säger han. Att tre olika ska utreda samma människa måste ju kosta. Er ska man pynta deg till. Här vet ni att man är en sjuk person och då ska ni hålla på tills man inte pallar längre. Då kan vi spara tänker ni!

GS pratar som tur är obehindrat men har svårt att gå med ett spastiskt och förlamat ben. Från flera dygn i medvetslöshet med barnen tagandes farväl kring sjukhus-sängen har han via rullstolen tagit sig upp i stående och tränat upp gången många timmar varje dag tills han uppnått dagens rörlighet. Den kräver stor ansträngning och är begränsande. Kunde inte detta inge lite respekt och lyhördhet från de maktangripna handläggarna. Den här mannen har vunnit en stor seger och borde slippa bli ifrågasatt av icke kompetenta handläggare.

- En stroke är ju en ordentlig smäll, inte som att ha ont i en armbåge, säger han.

Om

Min profilbild

stroke

Jag hade STROKE år 2000. Har lite dolda funktionsnedsättningar kvar. Jobbar deltid som special / tal-pedagog. Jag visar inga DAGENS OUTFIT eller produktplaceringar. Kommentera gärna. Köp ingenting. Bloggen är ekologisk. Energin den drivs med kommer från Luleälven.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela