stroke

Bloggen startade i november 2005. Livet efter en stroke i yngre ålder: Jag var 42 år gammal, det är fjorton år sedan. Numera är jag tillbaka i jobb på deltid. Tränar på att ordna livet med hjärntrötthet så att det fungerar tillräckligt bra. God enough. Vis av upplevelserna av att få "dolda nedsättningar" och lära sig hantera dem och träna bort en del skriver jag här. Från början skrev jag på uppdrag av strokeföreningen i Stockholm.

Bilderna försvann.

Publicerad 2006-11-27 22:50:51 i Allmänt,

Från mobilens kamera till datorn skulle de, bilderna från igår. Men de försvann.

 "Lagom finns inte", sa min syster igår. Allt är rörelse mellan ytterligheter.

Ändå strävar man alltid efter att ha en lagom jobbig tillvaro och må lagom bra. Eller väldigt mycket bra. 

"Från nio års ålder blir man bara dummare," sa min bror igår. Och citerade någon författare som han glömt vilken det var. Han är ju bra mycket över sju så hans hjärna lagrar inte alla författarnamn.

Själv säjer jag inte nånting alls idag. Allt är redan sagt och omöjligt att komma ihåg.

M

utstallning Ida Isakson

Publicerad 2006-11-26 22:27:19 i Allmänt,

36089-111

Konstakademin i Stockholm. Mammas kusin Ida hade fotograferat folks skuggor och gjort jättebilder av dem. Det är en människo-atrapp som ligger nertill umder sluggan. Tanken är att man ska se bilden tagen uppifrån och människan står och man ser den uppifrån. Hennes man ställer ut skulpturer och teckningar. Man ser verkligen undersökandets lust i deras verk.  Och de är 70 år sådär. Imponerande.
Men vi var ett helt gäng släktingar i trupp som kom och jag hörde inte Idas guidning för det var så många ljud från alla håll. När de flesta hade gått kunde vi prata lite. Intressant.

Åsa. systern min och jag gick och fikade på ett för högljutt café efteråt.
. TYSTA! ville jag skrika. - Stäng av den fula musiken!!!

Men det gjorde jag ju inte. Om jag ska fatta vad Åsa säjer tvärs över bordet måste jag läsa på läpparna.

Inte konstigt att man blir lite matt ibland.

Folk borde ha en textremsa när de pratar precis som i filmerna.

Målar sovrumsväggar vita. Bränner vid. Sviker barn.

Publicerad 2006-11-25 22:33:53 i att vara en mamma,

Dottern kommer och målar väggar. Jag fick i läxa att måla en vägg färdig i kväll. Inte målar jag. Gick genast till kompisen K och träffade hennes F som fyller 20 idag. Och marsvinen som fördubblat sej storleksmässigt sen jag såg dem. Tur att de inte blivit dubbelt så många också.

Blev trött av matbordskonversationen och orkade inte gå hem förrän efter en timme. Det tar på krafterna att hinna med när folk är flera stycken och pratar.
Marsvinen sa inget.

Inte målade jag när jag kom hem heller.  Igångsättningsknappen är ur funktion på mej.  Men jag kokade te och det GÅR FAKTISKT att bränna vid te-kastrullen!!!

Skrev en kontaktannons: " Långtidssjukskriven frånskild kvinna med lätt hjärnsläpp och stor trötthet söker..." Hur kul låter det? Jag la ner projektet.
När jag själv knappt har kontakt med mej själv?

Jag önskar mej en butler. En butler med kännedom om livets goda, som att kunna koka te utan att vidbränna.
Och en framtid inom det privata näringslivet.

Eller en katt.

I morgon ska jag måla. Man ska inte svika sina barn så där.

Ny tanke i mitt huvud!

Publicerad 2006-11-24 19:59:43 i stroke,

Det ramlade in en ny tanke i mitt huvud idag!

"Jag tar mej rätten att få vara som jag är och att kräva det stöd som behövs för att tillvaron ska fungera så jag kan klara av den."

Förvånat tittade jag upp på molnen.

Igår ramlade jag baklänges i badrummet och fångades upp av duschdraperiet innan jag hamnade nere i badkaret. Skrattar fortfarande. Sonen kom och satte upp stången igen. Vet inte om han skrattar. Det syntes inget i hans ögon.

Oj. Hjärnan.

Publicerad 2006-11-22 09:46:00 i stroke,

Hej. Till alla som söker info om effekter av stroke:

Jag blev inte dum av att få en hjärninfarkt.

Jag blev lite långsam.
Glömmer lätt.
Trött.
Fumlig.
Stresskänslig.
Ser konstigt.
Ljudkänslig.
Lite vinglig.

Långsamhet:

Utmärkt egenskap när man möter människor som har långsammare tempo än de flesta. Tar mej tid. Glömmer allt annat i stunden. Roligt. Leva i NUET, du vet!

Glömska

Filmen jag såg i somras MINNS jag inte mer än fragment av! Spännande att se om den.
Såg Da Vincikoden igår. Hade glömt hela handlingen fast jag nyligen hört cd-boken! Bra för mej. Tittar ofta på början av filmen efteråt för då har jag glömt redan...

Trötthet.

Det värsta. Måste planera in vila och lär mej ta lite i taget. Tråkigt. Svårt. Men det fungerar nästan.

Fumligheten.
Koordinationsproblem. Släpper saker jag håller i vänster hand om jag samtidigt koncentrerar mej på något på höger sida. Opraktiskt. Fast ganska kul.

Stress.
Otrivs tillsammans med stressade människor. Obehagligt.Vid stress sparkar hjärnan bakut och jag fungerar inte så bra som jag vill längre. Det tar tid att varva ner stressen och varva upp hjärnan igen efter.

Syn.
Ser som förr. Men inte allt. Kan inte sopa upp glassplitter för hur noggrann jag än är så missar jag. Svårt att skilja ut EN sak bland många.
Svårt att sökläsa i en text. DN är inte min favorit längre. Det tar en hel vecka att komma igenom ett nummer! Och då ligger sex nya och väntar på hallmattan! Måste gallra hårt vad jag ska ta in i skallen.

Ljud.
Usch. Proppar igen öronen om jag ska vara bland folk i affär eller i trafiken. Intressant att inte höra vad som pågår omkring. Man blir överraskad. Eller överkörd?

Vingel.
Lite vingel känner jag om det händer mycket på en gång. Parerar bra men blir lite trött. Har nästan aldrig ramlat. Ännu. trafikbuller Här är en typisk VINGEL-miljö. Det posivtiva är att jag klarar av det nu! Med proppar, koncentration och självförtroende!

(OJ! Så frlåshurtigt det här blev! I morse vaknade jag åter igen med föresatsen att bara fokusera på mina starka sidor från och med idag! Se vad det blev! Är  det här mina starka sida: att lägga ut mina svaga sidor i bloggen??? Eller???)

porträtt av mej som mormor

Publicerad 2006-11-19 22:07:30 i Allmänt,

porträtt av mej som mormor Målat av Mathilda, 8 år.

Det var en fin helg. Sol idag. Inte så kallt. Vi gick snabb promenad över gravfältet. Jag började göra en långfilm med kameran i mobilen: "TvåKonstnärer går till Västerhaninge", ska den heta, om jag klarar att redigera ihop den.
Svågern A, som studerar buddism, förklarade livet som en film. När man börjar kritisera eller vilja ändra i filmen förlorar man NUET.
Så om du har ont i näsan: konstatera: Det gör ont i näsan. Det tillhör livet. När man försöker komma bort ifrån det eller ändra det, DÅ skapar man sej problem.
Näsan var väl ett dåligt exempel. Men: vara i NUET låter ju behagligt.
För A finns inte problem.
Å och jag gick bakom honom och morrade över oförätter som vi ältar just nu. DEN filmen var inte lika behaglig som buddistens.

Jag är så glad att jag kan gå!

Strokeföreningen

Publicerad 2006-11-11 19:13:17 i stroke,

Men jag har inte berättat vilka aktiviteter jag deltar i!

Först sätter jag igång självhjälpsgrupper för folk med stroke. Alltså, grupper som träffas varje vecka och pratar om tillvaron efter stroke.
Det finns många spännande människor kvar i världen att lära känna. Utan stroke-upplevelsen hade jag aldrig ens träffat många av dem.
Vi möts trots olika åldrar, bakgrund, yrken men alla med liknande erfarenheter.

Rytm-terapi enligt Ronnie Gardiners metod RGMT. Kolla på : http://www.rgrm.se/3.html Det finns  en filmsnutt där man kan se Ronnie själv in action demonstrerandes motorisk kontroll!

Min grupp leds av Itte som har gått kurs för Ronnie och lärt sej.

Det vi tränar upp är koordination och koncentration och minne och jag tror min hjärna har börjat tänka snabbare genom den här träningen.

Styrketräning
Ett litet gäng tanter går tillsammans och tränar musklerna. Vi har hittat ett gym med lugn period på förmiddagen där vi passar in. Vi får skräddarsydda instruktioner om vi ber om det.

Fester
Föreningen ordnar fester för oss som är under pensionsålder med jämna mellanrum. Senast 60-talskväll.
Fester för alla åldrar. Julfest, kräftor, som exempel.

Fikaträffar i lokala lilla föreningen Södertörn. Nästa gång jultallrik 10 december.

Sen skulle jag kunna gå på Aikido, luftpistolskytte, Friskis o Svettis-gympa, kurser i Stockholmshistoria med betoning på konst o arkitektur, röstbehandling... om jag orkade och hann.
Det tar tid att reda ut vardagen och att sova också.

blommor

Publicerad 2006-11-11 18:40:10 i stroke,

blommor

Presentbukett frånfamiljen J. Jag blev så glad.

Får man fungera sämre än före stroken på jobbet? Vem bestämmer?

- Vi är alla trötta nu, sa hon, chefen.

- Men jag är EXTRA trött, ville jag tjuta! Jag har mindre ork än ni andra. Jag är alltid trött. Jag är van vid att vara trött.

Men jag sa inget.
Effektivt bet hon av varje tanke jag hade och mina planer för mötet glömde jag som om de aldrig funnits.
Det där mötet var till för att stötta mej men kändes som om jag  levererade en rapport om hur illa jag sköter mej.

Vi har nog lite olika syn på uppdraget jag har.

- För mej är det ofattbart svårt när tider ändras eller möten ställs in, ville jag förklara. Jag har tillräckligt svårt att minnas vad jag ska göra och hålla ihop informationsfragment som jag hinner snappa i förbifarten i någon korridor. Sa jag i stället till stroke-vännen P som själv vet vad jag talar om.

- Ja, man måste ju lära sej göra det man klarar av och inte mer än man orkar, svarade hon.

- Men hur lär man sej det?

- Det ÄR svårt. Det TAR tid. Det kräver att speciella hänsyn tas till ens sätt att fungera. Folk förstår inte, svarade P. Räkna inte med att de ska fatta.

Så jag bestämde mej för att inte informera den stressande effektiva schefen om vilka svårigheter jag har. Jag ska leverera resultat jag KAN åstadkomma även om förutsättningarna inte är de rätta för just mej.
Vi har nog lite olika syn på uppdraget, hon och jag. (Tills hon själv levt genom ett strokeinsjuknande.)

rosa sky

Publicerad 2006-11-05 22:05:36 i Allmänt,

rosa sky

Kvällshimlen.

_ Åh! Vackert!

- Den har jag gjort själv! sa barnabarnet M när hon var fem år.

Jag var ju böjd att hålla med henne. Säkert har hon gjort rosa himmel.

snöfallet

Snö igår när det var lördag. Ett stilla snöfall som doftade barndom. När jag var liten var det alltid snö hela vintern. Det var som att komma hem. En mjuk och ljus vinternatt.

minneslunden igår

Publicerad 2006-11-05 21:55:42 i Allmänt,

minneslunden igår

Allhelgona-afton.
Åkte till mammas minneslund och tände ett ljus. Passade på att tänka på E och H och de andra också. Det är en fin tradition. Moster I och jag fikade länge på roliga caféet där personalen gick i svarta häxhattar och dukarna på borden var svarta.
Greken T är rädd för kyrkogårdar. Han har väl inte lärt sej att svenska döda människor är vänliga och inte spökar i onödan...? Min mamma gör i alla fall inte det. Hon skulle bara våga.

Nu har vi snö i Stockholm

Publicerad 2006-11-02 22:12:22 i stroke,

Det känns som normalt plötsligt. 7 grader kallt. Sol.

Stockholmarna tycker synd om sej själva. Tågen går inte. Växlarna fryser eftersom strömmen inte fungerar. Bilarna halkar omkring.

Mina element går bara att köra på fullt ös eller inget ös alls. Jag väljer hellre kallt än för varmt. Duntofflor och fleecebyxor till nattkläder. Jag vill verkligen inte påtala saken till fastighetsskötaren. Han ser alltid så olycklig ut och suckar så bittert.

Fast jag har inte nattmössa och inga vantar.

Vi gick på utställning av modelljärnvägar...

Publicerad 2006-11-02 21:40:15 i stroke,

modellhärnväg 3modelljärnväg 2
Modelljärnväg på Tekniska museet. 
modelljärnväg

Större sorts modelltåg. Lamporna lyser inuti, det låter som tåg.

Vår vän P som kommer från 3:e världen hävdar att ångtåg är helt normalt i hans ursprungsland. Det finns inte elektricitet till el-tåg där.

Besöket på Tekniska var en aktivitet som en grupp i Strokeföreningen Stockholm genomförde. Det händer mycket roligt i det gänget. Nästa vecka gör de något annat; museum, teater, pratmöte...eller något annat.

Om

Min profilbild

stroke

Jag hade STROKE år 2000. Har lite dolda funktionsnedsättningar kvar. Jobbar deltid som special / tal-pedagog. Jag visar inga DAGENS OUTFIT eller produktplaceringar. Kommentera gärna. Köp ingenting. Bloggen är ekologisk. Energin den drivs med kommer från Luleälven.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela