stroke

Bloggen startade i november 2005. Livet efter en stroke i yngre ålder: Jag var 42 år gammal, det är arton år sedan. Numera är jag tillbaka i jobb på deltid. Tränar på att ordna livet med hjärntrötthet så att det fungerar tillräckligt bra. God enough. Vis av upplevelserna av att få "dolda nedsättningar" och lära sig hantera dem och träna bort en del skriver jag här. Från början skrev jag på uppdrag av strokeföreningen i Stockholm.

Träffade en strokare idag...

Publicerad 2006-08-31 19:54:07 i Allmänt,

...på E´s begravning. Han var yngre än jag när han fick en massiv hjärnblödning. Nu är han rullstolsburen och jobbar på sitt gamla jobb, halvtid. Han har fått nya arbetsuppgifter och företaget backar upp honom.
Där verkar det inte vara tal om att han inte passar...
Alltid en rapp kommentar och ett leende.
Kunde vi skicka alla fega arbetsgivare OCH Försäkringskassan OCH arbetsförmedlingen till hans arbetsplats på ett inspirerande studiebesök? Va?

Sorgmateln, fjärilen som var hos oss när E gick bort , har hälsat på hos fler av vännerna, fick jag veta.  Det känns som om E var med och höll ett öga på oss. Vad mycket tomhet det kan bli efter en människa.Nya parasollet är så fint.

Publicerad 2006-08-27 23:04:16 i att vara en mamma,

36089-101


Sonen tog det gamla som han tejpat ihop med Gaffa med till studentlivet. Jag köpte ett nytt och sen kom regnet och åskan. Hämtar andan på balkongen ibland. Måste ju ta livskrisen på allvar: vila och vara begrundande. Men det är väldigt roligt att ringa honom och höra att nu är han på  fest, nu har han lagat teven, nu har han ätit makaroner med pastasleven som gaffel...
Jag hittar bra borttappade cd-ar i hans rum. Ellis the vacuumchild t ex.

Växer man av livskriser?

Publicerad 2006-08-27 10:07:34 i Allmänt,

tuff johannes

Okej. Han är mitt minsta barn. Nästan två meter och 48 i skor, "bäst i världen". Nu har han flyttat 40 mil med datorn, sängen och instrumenten. Han ska bli student och bo i klunga och äta burksoppa med pastaslev.
Bestick och kaffebryggare glömde han. Och pengar.

Från han var tretton har han varit min ledsagare och stödperson. Vi har fyllt i blanketter, storhandlat, planerat mat (den delen av hjärnan dog vid min stroke), han har förklarat filmer när jag inte hängt med. Han har varit vuxnare än jag ibland med ett sinne för filosofi.

Kvar finns ett tjockt lager med smutstvätt, serietidningar, cd-skivor, filmer och SKRÄP.
Och oron.
Navelsträngen är stark och seg och oändligt töjbar.
Så det här är en nödvändig livskris.

Min matplanerings-fantasi sträcker sej till wienerbröd, yoghurt och glass.
Så jag kommer att växa.


National-teatern på Mosebackes terrass. Folk mellan 50 och 60 bl...

Publicerad 2006-08-24 22:59:36 i Allmänt,

DSC00856
National-teatern på Mosebackes terrass. Folk mellan 50 och 60 blandades med 17-åriga svartklädda och 35-åriga karriärkillar. Många kunde alla texterna och sjöng med. Inte blir vi gamla heller, det är bara utanpå. Tiden är den samma som för 35 år sen. Ta det som ett löfte och inte som ett hot. Livet är en fest.

Val igen. På plakaten ser det unga kommunal-rådet glad ut. - Här...

Publicerad 2006-08-24 22:48:35 i Allmänt,

DSC00842
Val igen. På plakaten ser det unga kommunal-rådet glad ut. - Här ska alla vara med. Det är bara så. Det är budskapet. Bra för oss långtids-sjukskrivna som är anställda i kommunen. Ska vi få stöd i att komma tillbaka till jobbet nu? Ska vi få anpassade arbetsmiljö och arbetsuppgifter då? Ska vi slippa höra: - det finns inga jobb som har kugnare tempo- hittar vi inget måste vi säja upp dej. För om han får sitta kvar ska vi alla få vara med.

Pernilla och Eva O.

Publicerad 2006-08-21 22:51:04 i Allmänt,

Berget är kvar, stadigt med fötterna på jorden.
Värre med skogen. Tar nya bilder av berget om tio dagar.
Då är E´s begravning.
Jag är så tacksam att jag hann känna henne i tio år.
Hon var ett stöd genom de värsta stroke-åren.

Kramar på er.

Onsdag : regn. Branden fortsätter i marken. Slutat spridas. Jag ...

Publicerad 2006-08-17 09:00:52 i Allmänt,

Regn%20%C3%B6ver%20Klus%C3%A5berge
Bild: Patrik Johansson.

Onsdag : regn. Branden fortsätter i marken. Slutat spridas. Jag har sett nyheterna i teve och hört radio som aldrig förr. Fått rapporter från grannar. Fått bilder. Hört grannen J i radio och sett honom allt tröttare i teve-sändningarna. Hans familj evakuerades och han har jobbat med branden dessutom förlorat skog.

sorgmantel

Publicerad 2006-08-16 12:00:35 i Allmänt,

sorgmantel

Bild från: http://www.bakgrunder.se/pub/butterfly/index5.php

Lördagen 5 augusti såg jag i den sandiga värmen en sån här fjäril. Dagen efter avled grannen E på sjukhuset. Vi såg fjärilen varje dag en vecka . Och vi har aldrig sett den där i skogen förut. Den är oerhört vacker och större än alla de andra.
- En tröst-fjäril skickad av E, tänkte jag.
- Hon vill kolla hur vi har det, sa B.

Sammanfattning

Publicerad 2006-08-13 20:24:14 i semestern,

Kära blogg:

Här en kort sammanfattning av 7 - 8 veckor i skogen:

Tiden rann iväg.

Ljuset gjorde sitt.   Fick syn på nya viktiga saker i livet.

Sorgen var tung men bra att dela. En storartad upplevelse, hon var en storartad människa, E.

Dygnen blir som annorlunda när det aldrig blir natt.

Jag är inte rädd att vara ensam i byn.

Det finns många snälla och intressanta människor. Och insekter och ekorrar.

Det är roligt att vara behövd om så bara av grannarna som behöver köra över min tomt.
Jag är en hängiven kattvaktare!!! Grassman kommer i december och bor!!!

En kulturchock varje gång jag återvänder till den skitiga storstan med de sura minerna.

Man måste inte alltid göra allt på samma sätt bara för att man alltid gjort så. Men det underlättar.

Bloggandet är roligt.

Mitt nätverk ringde eller besökte mej när jag kom hem. Som stöd i hemkomst-traumat.BETYG:  MVG

Internet är dött här i mitt för varma och dammiga fängelse till ...

Publicerad 2006-08-12 16:50:45 i Allmänt,

DSC00826
Internet är dött här i mitt för varma och dammiga fängelse till lägenhet. Grannen tickar på med technomusik. Det är skräpigt på trottoaren. Fimpar. För mycket saker i centrumet. Äckligt. Folk pratar för mycket. Trots att vännen K kom med väldigt god sushi hemburen och fram-dukad så känns det otrevligt. upc's kund-tjänst svarar inte när jag ringer om bredbandet. Och det här ska vara ett liv?

Oj, det brinner i skogen på andra sidan älven. Röken lägger ett ...

Publicerad 2006-08-11 22:38:09 i Allmänt,

DSC00832
Oj, det brinner i skogen på andra sidan älven. Röken lägger ett filter över vattnet. Ruhrområdet sprider sej. Jag packar låser stänger av el letar efter grannens katt som har rymt. Precis när taxin kommer dyker katten upp. Jubel tvärs över Avan. Nu klarar de katterna själva. Jag åker till vanmaktens huvudstad stockholm och dresserar damm-råttorna.

Fast det är här jag bor och känner mej hemma. En plats med själ ...

Publicerad 2006-08-07 12:14:49 i Allmänt,

DSC00731
Fast det är här jag bor och känner mej hemma. En plats med själ i. Här vet mina fötter hur marken krumbuktar sej. I stan på asfalten hoppar gatan upp och sjunker undan utan förvarning. Här hör man ett ljud i taget: lommens hoande på andra sidan älven, en blinding, en båt, en granne som spikar. Hemma i stan pågår en ständig dusch av oväsen. En icke avstängbar ljudtapet som river hjärnan i bitar. Här ser man folk i ögonen. Man får småprata till och med i kassan på Konsum. Det enda som går för fort är sommaren. Och bilarna på den smala 110-vägen.

Var på fest igår. Värden kroknade snabbt i magsjuka. Lämnade hon...

Publicerad 2006-08-06 09:45:13 i Allmänt,

DSC00726
Var på fest igår. Värden kroknade snabbt i magsjuka. Lämnade honom huttrande under täcket i soffan så fort jag diskat. Men bar bacillskräcken med mej hem. Sitter och väntar på utbrottet. Regn. Hemlängtan. Faktiskt. Längtar efter min säng, barnen, datorn, stavgång med Y, min mamma. Gråter tre tårar. Och jag har minsann ingen anordning bakom som man fyller vatten i utan det är tre riktiga tårar.

Svar på kommentarerna! Så mycket beröm kan man inte ta emot om ...

Publicerad 2006-08-05 23:32:50 i Allmänt,

DSC00652
Svar på kommentarerna! Så mycket beröm kan man inte ta emot om man är norrlänning. Men jag är ju bara det en liten del av året så jag ska försöka suga i mej. Det är ett nöje att ha en läsekrets. Tack. Apropå svarta madonnorna: här är en kopia som en lule-konstnär gjort av en som funnits i Gammelstads kyrka. Den har anordning bakom så man kan fylla på vatten så ögonen gråter tårar. Tyvärr minns jag inte konstnärens namn som vanligt.

Såg Fear and Loathing ii las vegas. Film av Terry Gilliam. Jonny...

Publicerad 2006-08-03 22:23:10 i Allmänt,

DSC00707
Såg Fear and Loathing ii las vegas. Film av Terry Gilliam. Jonny depp. Voice over - texten späckad med citat ur låtar från 60-talet då filmen utspelas. Då den tokiga journalisten och hans advokat, tidigare viet nam - soldater, petar i sej alla droger som var uppfunna på den tiden. Har en solnedgång till: samma älv. Bilden heter Purple Haze.

En ensam strandfågel har ett entonigt pip som läte. Den ser ut s...

Publicerad 2006-08-03 18:21:10 i Allmänt,

DSC00705
En ensam strandfågel har ett entonigt pip som läte. Den ser ut som en sädesärla fast större. Samma samma samma. Min fd man kallade den Ledsen strandpipare. Om den nu är ledsen och ensam, varför fortsätter den? Ingen normal kvittrare dras till en så entonig ensamhet. Förresten tror jag att ensamhet är ett hot för icke ensamma individer. De skyr smittan. . . Tvärs över älven tutar också en lom om nätterna. Varning för oss nördar-singlar. Vi äter upp allt ni har om ni inte bekämpar oss.

Idag har jag arbetat svart i en och en halv timme med undervisni...

Publicerad 2006-08-03 10:09:49 i Allmänt,

Idag har jag arbetat svart i en och en halv timme med undervisning. På cafeet i byn fanns en liten afrikansk kvinna med mycket udda utstrålning. Jag förstod inte om hon gör praktik där eller om hon var gäst. Hon hade mycket svårt med svenskan, det pragmatiska, visade det sej. När hon visade sina papper från svensk-studierna såg jag att hon ambitiöst läst och skrivit många verb och frågeord och hårda och mjuka vokaler och hela det Första grammatik- och lexikon-köret. Pratandet var mycket svårare. Hon var ledsen för att det inte finns några fransktalande här. Hon kan inte arabiska som somalierna kan. Migrationsverket hade sagt att det var bra för henne att åka till den här byn. Undrar om Migrationsverket någonsin har varit här? Min lön helt utan kvitto blev fem stora goda gröna vindruvor. Cykelturen hem var 8 km livsfara. Med proppar i öronen klarar jag vrålande norska hus-bilar som touchar min vänstra armbåge och virvlar förbi. Om jag glömmer att koncentrera mej och tittar åt höger svänger jag mot mitten av vägen. Men jag håller balansen och jag orkar.

I Älvlandet är tiden inte linjär utan oberäknelig. Nu går jag på...

Publicerad 2006-08-03 10:05:49 i Allmänt,

I Älvlandet är tiden inte linjär utan oberäknelig. Nu går jag på stigen i lingonriset och fötterna vet exakt var varje tallrot vill få dem att snubbla. Det finns mostrar och Kusiner i stugorna. Jag är tio år. Kusinerna är snabba i käften och pratar spännande norrländsk stadsdialekt. De är bättre än jag på allt utom i vattnet. Vi badar flera gånger om dagen. Balanserar på timmerstockar som halkiga vältrar runt. Vattnet är aldrig kallt. Regnar det så dyker vi. Föräldrarna lämnar oss syskon att sova i stugan med en ordentlig brasa i öppna spisen. Jag är fem år och vill vara baby. Min gamla sittvagn av trä och femtiotals-gul galon är för trång. Men jag sommar. Vaknar med ett dundrande ståhej när de vuxna rycker upp de turkosa dubbeldörrarna och kall andnings-bar luft dörrar in. Elden har rykt in, vi har varit illa ute. - Vi höll på att dö! Säjer något av syskonen som är mycket äldre än jag. Säkert har vi någon äldre kusin i en sovsäck hos oss. - Jaha. Dö. Den enda som jag är rädd ska dö är min mamma. Hon som är med pappa och mostrar och morbröder och skrattar och skojar. Morgnarna är kalla efter de klara nätterna med dimmor ångande ur älven. Vid tolv har solen värmt upp barren och mäckrosorna så de vågat öppna sig. Barnbarnet M, Vackraste barnet någonsin någonstans, häller vatten på myrstigen vid vår altan. Hon grälar på småländska. Vi försöker lära henne norrländska dentala sje-ljud i stället för de småländska som hon gör långt bak i halsen. - sju, duscha, sked. . . Men här finns så få barn och de få som finns kommer det inte så mycket prat ur. En lugn, långsam tal-takt råder. Eftertänksam. Bara det nödvändigaste. När hon är i småland har hon mer barnprat att suga åt sej. Det fastnar snabbare än allt vuxenprat i hela Norrbotten. Hos farfar och farmor

Inte total-normal. Stroke gjorde mej icke-simultan. Relativt, i ...

Publicerad 2006-08-03 09:48:51 i Allmänt,

DSC00676
Inte total-normal. Stroke gjorde mej icke-simultan. Relativt, i jämförelse med jag själv innan. Tvättade en maskin hos grannen idag. 2 ggr, eftersom jag inte la i tvättmedel Första gången. Hällde ut ett glas vatten i soffan och på mattan för att jag med andra handen skulle ta upp filten. Grannens blommor har jag förrsökt rädda efter att ha glömt vattna dem rätt länge. Men det går hyfsat att göra mat om jag har en micro som kan värma ikapp det som hunnit kallna. Sen glömmer jag väl någon bytta med kokt morot där. Att hitta nästa dag. Man skrattar.

Jag går och fiskar med grannen P och hennes hund. Vi har kastspö...

Publicerad 2006-08-03 09:39:09 i Allmänt,

DSC00668
Jag går och fiskar med grannen P och hennes hund. Vi har kastspön och flugor. P vill dra upp harr. En för att steka och en till igelkotten. - Men om man inte klarar att bryta nacken av den? Undrar jag sådär stroke-korkat. - Då slår man huvudet i en sten, svarar hon. - Sitt eget eller fiskens? - Det som känns bäst! Jag klarar mej utan napp. De som hugger släpper som tur är. P drar upp två rätt stora.

Rosa moln över älv. Vi var turister och for på jobbiga resor i ...

Publicerad 2006-08-03 08:47:51 i Allmänt,

DSC00657
Rosa moln över älv. Vi var turister och for på jobbiga resor i två dagar. Avstånden här är så stora. Många tallar får man passera. Poängen med att vara turist är att man trängs med människor från hela världen. Ordentligt traskar de runt och ser avspända ut. I världs-arvet Gammelstads Kyrkby andades en högtidlig uppmärksam vördnad inför det utvalda. De skulle ha vetat det för 300 är sedan då gårdarna hade kyrkoplikt och måste färdas alla vinter-milen varannan eller var fjärde söndag beroende på hur himla långt bort de bodde. Att vi i framtiden skulle gå runt och se deras små kyrkstugor som pittoreska och upphöjda av unesco till viktiga för världen. De skulle nog ha skakat på huvudena och burit in ved för att börja värma upp i spisen. Några hade kanske skänkt gud en lydig tanke.

Om

Min profilbild

stroke

Jag hade STROKE år 2000. Har lite dolda funktionsnedsättningar kvar. Jobbar deltid som special / tal-pedagog. Jag visar inga DAGENS OUTFIT eller produktplaceringar. Kommentera gärna. Köp ingenting. Bloggen är ekologisk. Energin den drivs med kommer från Luleälven.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela