stroke

Bloggen startade i november 2005. Livet efter en stroke i yngre ålder: Jag var 42 år gammal, det är arton år sedan. Numera är jag tillbaka i jobb på deltid. Tränar på att ordna livet med hjärntrötthet så att det fungerar tillräckligt bra. God enough. Vis av upplevelserna av att få "dolda nedsättningar" och lära sig hantera dem och träna bort en del skriver jag här. Från början skrev jag på uppdrag av strokeföreningen i Stockholm.

Arbetshjälpmedelsbyråkrati och oempati

Publicerad 2006-09-21 22:26:41 i försäkringskassan,

Ett vitt kuvert på mattan innanför dörren när jag kom hem.Hellre hade jag velat ha en viftande hund på hallgolvet.De vita kuverten har under fem års tid betytt: Varning, blåljus! Alarm! Problem…Jo det var från F-kassan. Jag tog ett lugnande varv och ställde av mej sakerna på deras rätta platser innan jag tvingade mej att dra efter andan. -                      Gode Gud, gör inte så mycket krångel med mej idag. Jag var ju så glad. Jag vill inte bli arg eller ledsen nu. Sen öppnade jag kuvertet.Nehej. Ansökan om arbetshjälpmedel ska avslås. I mitt jobb behöver man inte ha en mobiltelefon som minneshjälpmedel, skriver människan. En mobiltelefon ÄR inte ens ett minneshjälpmedel.  (Det står väl inte på eran lista för den upprättades väl långt innan mobilen uppfanns! Surar jag.) -                       -                      -         Menar du på fullaste allvar att en specialpedagog som arbetar med barn som har svårt med inlärning inte behöver minnas vad hon planerat eller behöver hålla reda på tiden??? Jag är arg. De senaste årens rad av kränkande beslut som ska överklagas inom tre veckor tornar upp i mitt trötta bakhuvud. Ilskan från underläge och maktlöshet stormar ur mej. Hon får huka i telefonen för att inte blåsas omkull. Men hon har ju regelverket att hålla i sej i. Det har inte jag. Bara mitt ifrågasatta behov av fel sorts hjälpmedel.Ett hjälpmedel som inte står på listan.Ett behov som inte är fysiskt och syns utanpå.  Nästa dag. Min tidigare kollega har ringt och pratat med handläggerskan på F-kassan och förklarat att specialpedagoger VERKLIGEN behöver minnas och hålla tider. Hon har målande beskrivit hur glömsk jag kan vara… -                      Vi har haft ett expertmöte och bestämt oss för att bevilja mobilen som hjälpmedel, säjer F-kassan släpigt och vänt med ett alldeles nytt tonfall i telefon. -                      Du behöver bara ordna en offert och skicka den till mej.Sakta, sakta bokstaverar hon adressen och särskilt långsamt just siffrorna i postnumret. 

-         Jag FÖRSTÅR att det är svårt, säjer hon smetigt. Nu, ja, när min kompis har förklarat att det jag har sagt och skrivit är verklighet. Då kan du förstå. Det står väl också i någon regel, att du ska vara förstående. Näej, privatisera Försäkringskassan, sälj den till Macdonalds.  Om du alldeles nyligen har fått en stroke vill jag bara berätta att vi som har haft stroke alla ser livet genom nya ögon. Ibland måste man skratta åt den. Världen behöver nya blickar. 


Hjälp en galning igen.

Publicerad 2006-09-21 21:47:01 i Färdtjänsten,

Då hade vi haft en strokeföreningsträff och skulle åka taxi hem genom rusningstrafiken. Den är tätare nu när tullarna är borta. Bilen kom naturligtvis inte eftersom det stod port M i beställningen trots att vi var två olika som ringt och beställt till port N SOM i NIKLAS!!! Så nån stackars chaufför hade irrat och letat och inte brytt sej om att begära ut våra mobilnummer och ringa och fråga var vi stod!!!

Så är det i Stockholm, det skulle ALDRIG hända i Norrbotten.

Vi ringde naturligtvis till Resegarantin båda två. Lång väntan i telefonerna innan de svarade. De skickade en ersättningsbil som skulle komma om en fem - tio minuter. Den gjorde det men föraren kunde inte svara på tilltal och bromsade och svängde och gasade så ojämnt att jag genast började må illa. Dä borde jag ju ha kräkts i bilen.

Men.
Två kilometer hemifrån  drog han ut kortet och skrev ut kvitton.

- Ska du ställa av mej här? frågade jag lite förskräckt. Nu var jag ju ensam i bilen eftersom P hade blivit lämnad först.

- Nej, svarade han bara.

Hemma ville han knappt köra fram till huset och bilen rullade redan när jag klev ur. Kvittot fick jag inte heller så mitt sedvanliga brev men klagomål med bifogat kvitto till Färdtjänsten blir inte av den här gången.

- Är alla människor lika värda? frågade jag mej själv efteråt när jag vilade för att orka fortsätta dagen.


- Kanske. Men vi behandlas inte så.

Borgerlig regering

Publicerad 2006-09-18 20:43:53 i Allmänt,

Jaha.
Dimman fördunklade septembersolen.

I skolan får vi börja lära barnen KUNSKAPER, vilket regeringspartierna har lovat. Det ska  bli intressant.

I min skola har alla jobbat på den frågan i decennier. Det är en bra skola. Men eftersom kunskaperna idag inte går att skriva upp på en lista, det finns ju så mycket, konsten blir att lära barnen sålla, prioritera, hantera en allt fortare rusande omvärld. Och barnen är människor, fast lite mindre modelldimman igen, fast polariserad. Vi som jobbar i skolan är också människor, fast lite äldre.

Är politikerna människor?dimman fördunklar Sverige

Röstade idag.

Publicerad 2006-09-17 22:45:52 i händelser,

Skulle rösta på demokratiska stroke-rehabpartiet, men hittade inget.
Sjukvårdspartiet i Norrbotten kändes väl närmast men det är ju så långt dit.
Snyft.

Sonen var hemma och vi blev en så himla stor samling människor här, han och jag... Så jag måste sova flera timmar på dagen efter att han åkte idag. Jisses. Jag har vant mej snabbt vid att vara icke MAMMA.

Kvar lämnade han som vanligt några kassar med sopor och minnen från sin tidiga skolgång.

Nu är jag rädd att valets utgång innebär att jag ska få sänkt ersättning från hemska Försäkringskassan. Men å andra sidan ska politikerna ju ordna så många nya jobb att det kommer att finnas ett som jag orkar med trots att jag är så lätt uttröttad. Jag med min kompetens. Kanske kan jag städa hemma hos Fredrik och samtidigt ha lite talträning med dammråttorna?

Förresten så undrar jag om de ska införa språktest på oss som får stroke och afasi också. Om vi inte klarar testet - blir vi av med medborgarskapet då? Och alla som blir gamla och glömmer talet - blir de också utan medborgarskap? Och bebisarna, de kommer inte att klara testet? Ska alla bebisar utvisas???

Den här veckan ska jag träna på att vara tacksam för mina svårigheter för det är de som gör mej till den jag är. Bland annat.

trött o sur

Publicerad 2006-09-13 10:54:11 i Argblogg,

Jag är trött på folk som säjer att det inte är stroken som gör det svårt för mej utan att alla kan  ha det  så ibland...
Det är att ta ifrån mej min upplevelse av hur mina svårigheter är. Ingen
annan kan förstå utom andra som haft stroke och vissa av dem som jobbar
med strokerehabilitering.

VAL-VELIG

Publicerad 2006-09-12 23:35:22 i stroke,

 

 

Jodå.

Vid stroken fick jag en skada som består; jag har svårt att välja.

När det finns flera beslut att fatta samtidigt blir jag överbelastad och kan inte prioritera.

Jag har lärt mej försöka göra så mycket som möjligt på rutin för att slippa bry hjärnan så mycket.

Vid en valsituation behövs olika sorters minne.

Du har några alternativ.

Du ska fundera igenom alla.

Det gäller att de sparas i minnet för att kunna plockas fram när de ska jämföras.

Sen ska du kunna väga in olika aspekter för varje alternativ och spara dem.

Till sist ska du kunna välja bort och prioritera. Då är det nödvändigt att minnet fungerar och att de olika alternativen går att plocka fram.

 

Den här processen kostar mycket energi.

 

På strokeföreningen i Stockholms hemsida finns en Valguide. www.strokestockholm.se. Där svarar partierna så snällt på frågor om hur de vill göra med strokeprevention, akutvård och rehabilitering. Ingen säjer något om hur man ska stötta de personer med stroke som lyckats klara sej undan skador så pass att de vill tillbaka till jobbet.

Ingen säjer något om hur man vill tillämpa diskrimineringslagen för att arbetsgivarna ska släppa in oss i arbetslivet på de villkor som passar oss.

 

På söndag är det val.

 

Jag jämför vad partierna svarar.

Svårt.

 Enklast blir väl att rösta som alltid förr på ren rutin.

Men blir det bäst?

 

Eller så blir det som det brukar med allt annat. Jag tar det som blev över. Nåt parti som ingen annan vill rösta på…

Tröst från Thomas Tranströmer

Publicerad 2006-09-09 23:19:55 i händelser,

"Det finns i skogen en plötslig glänta som bara kan hittas av den som gått vilse."

Min brors fru gick hastigt bort i måndags under en akut operation. Jag krökte mej till ett frågetecken och raden ovan klingar fåfängt i mitt böjda huvud.
Vad vill världen med allt detta; unga människor som inte får leva färdigt?Vägverket har evgett dom om vårt vägras..

Publicerad 2006-09-09 22:46:37 i Allmänt,

Journalisten från Kuriren kollar in väg-raset.

Journalisten från Norrbottenskuriren undersöker vägen som rasat.

Vägverket ska återställa raset de har orsakat.
Miljödomstolen har avgivit dom.
Men sen ska de utreda vilka skador det blivit under åren som gått medan de överklagat och vägrat laga.
Det kan ju ta några år till. SEN får de gräva upp alla tusentals kubikmeterna sand ur älven.

För er som inte läser norrbottniska tidningar: Vägverket har för flera år sen dikat om längs landsvägen och lett avvattningen av vägen ner mot min och några andras stugor. Vårfloden och höstregnen blev för mycket så marken rämnade, tallar föll, sand rann ner i skogen, marken höjdes en och en halv meter. Stackars träd. Och jag fick en präktig sandstrand i Avan, viken nedanför mej.

Och nu har rättvisan sagt sitt.

- Vad var det vi sa??? säjer vi stugägare.

Länk till Norrbottenskurirens artikel 7 augusti: http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning.asp?ArticleID=1253671

REGN i Stockholm.

Publicerad 2006-09-03 22:14:17 i Färdtjänsten,

Hösten har startat. Jag gick tidigt till yogan men det var för tidigt. Hjärnan ville minnas idag, men mobilen visade sej minnas den 17:e, om två veckor. Den hade rätt.
Kan man inte få ordning på sej själv får man väl hitta nån annan att luta sej mot. Jag ska annonsera efter en butler.
Brukar dom diska?

Taxichauffören igår var en stor humanist. Han berättade yvigt om vilka sorters kunder han har i sin taxi. Det kan vara gamla ensamma damer som han rekommenderar att börja på dagverksamheten. Där får de vänner för livet, Det värmer att sen höra dem hålla kontakten med varandra.

- Karlarna är veka, sa han. Om frun dör lever de bara ett halvår till.
- Men kvinnorna är starka, de, de kämpar vidare. Han var fascinerad.

- Man fungerar ju som en bartender, som folk pratar av sej med, sa han. Det här är det roligaste jobbet jag har haft, sa han.Om

Min profilbild

stroke

Jag hade STROKE år 2000. Har lite dolda funktionsnedsättningar kvar. Jobbar deltid som special / tal-pedagog. Jag visar inga DAGENS OUTFIT eller produktplaceringar. Kommentera gärna. Köp ingenting. Bloggen är ekologisk. Energin den drivs med kommer från Luleälven.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela