stroke

Bloggen startade i november 2005. Livet efter en stroke i yngre ålder: Jag var 42 år gammal, det är arton år sedan. Numera är jag tillbaka i jobb på deltid. Tränar på att ordna livet med hjärntrötthet så att det fungerar tillräckligt bra. God enough. Vis av upplevelserna av att få "dolda nedsättningar" och lära sig hantera dem och träna bort en del skriver jag här. Från början skrev jag på uppdrag av strokeföreningen i Stockholm.

Igår kom stora snygga svarta grann- katten Grassman och jamade u...

Publicerad 2006-07-31 21:02:52 i Allmänt,

DSC00685
Igår kom stora snygga svarta grann- katten Grassman och jamade utanför min dörr. Han klev in, gick oroligt runt med uppspärrade svarta ögon. Jag trodde han sökte perserkatten N som farit till stan för att gå till frissan. Trodde han hade glömt. Grannen P (från annan stuga) med hunden D kom och Grassman stack snabbt iväg. P och jag såg en hund / räv - rödbrun och stor närma sej Grassmans stuga. Fort dit. Men katter och vilddjur var borta. Hunden var som tokig och gick inte att ha instängd hemma hos sej. Så vi gick en snabb sväng i skogen med honom. Vi gjorde upp planer för hur man skyddar katter från en räv. När vi kom tillbaka dök hunden D in under sin och P's stuga. - D har jagat upp räven i en tall hos mej, ropade P. - Jag trodde inte rävar klättrar i träd, sa jag. Uppe i tallen visade räven sej vara en stor orange hankatt. Vi började med strängare säkerhets-rutiner, Grassman och hans kattkompis K och jag. Inget utespring om nätterna, mysiga tevekvällar tillsammans i soffan. Inga fångade möss eller småfåglar på mattan om morgnarna. Vi lever ett fredligt och harmoniskt liv nu.

God dag. Det är teknikbruttan som talar. Det jag nu ska skriva ä...

Publicerad 2006-07-30 19:03:52 i Allmänt,

DSC00678
God dag. Det är teknikbruttan som talar. Det jag nu ska skriva är direkt riktat till Eva Olovsson Wallmark, Antti, Dana, Moa, Takis, Joel, Patricia, Dan, Lisbeth, Disa, Åsa, Lasse och Pernilla ? som jag vet läser här ibland. Det är genomroligt att skriva och stoppa in bilder här. När jag får gensvar, nån säjer sej ha läst, skriver en egen kommentar eller ringer, blir det feedback. DET är jämförbart med att stå och fiska en evighet och undra varför man inte ger upp och så plötsligt få napp! Jag skriver med mobilen och tar bilderna med mobilkameran. Det blir skrivfel och suddiga bilder. Men stå ut. Jag kan bättre när jag kommer tillbaka till bredbandet och datorn. Skickar nu in i form av mms. Ibland läser jag bloggen i mobilen och kan se era kommentarer. Några veckor till ska jag stanna kvar i skogen innan jag måste åka tillbaka till verkligheten och kämpa med tillvaron i den pressande och överstimulerande storstaden. Här känner jag mej normal och viktig. Tyvärr också överviktig.

Nu har jag fått min turist att kasta med flugspö. För mej är det...

Publicerad 2006-07-27 23:12:03 i Allmänt,

DSC00648
Nu har jag fått min turist att kasta med flugspö. För mej är det 7 år sen men efter en dej trassel och krängande med spöet och flugorna kom musklerna ihåg hur man gjorde. Jag är väl inte på bra instruktör i fiskebranche så på vi fick ingen fisk. Då slapp vi ju döda nån. Turisten, P, kräver ett intyg på att hon kommit ur den här veckan levande.

Här är man en riktig människa bara om man kan bygga. Jag kan bar...

Publicerad 2006-07-27 20:56:01 i Allmänt,

DSC00641
Här är man en riktig människa bara om man kan bygga. Jag kan bara sy och teckna vilket inte räknas. Man är inget värd om man inte har körkort och bil heller. Hur mycket stockholmare man än är. Kanske just därför. Han som är far till mina barn kunde inte bygga. Men tro det eller inte: Joel, sonen, visar sej i lönndom besitta byggandets heliga kod. Han byggde av bara skräp ett hus som pumpen numera bor i. Invigningen var igår. Vi spikade upp en bonad: " mitt hem är min borg". Grannens stora svarta stockholmskatt kom jamande och bjöd in sej själv. Men han fick inte skåla i sherry.

Det beror på omgivningen och aktivitet om jag är normalfungerand...

Publicerad 2006-07-27 10:52:55 i Allmänt,

DSC00606
Det beror på omgivningen och aktivitet om jag är normalfungerande eller funktionshindrad. Finns det någon som är normal egentligen? Är du? I stugan i skogen i norrland där det är långt till buller och stress är jag helt normal, som förr. Men om jag behöver någon medicin från det nedlagda apoteket eller ett stämjärn från byggshopen så är jag funktionshindrad. Planera resa till stan, orka åka , hitta rätt, passa tid tar mycket kraft ur en hjärna på lågväxel. Ska dessutom flera beslut med olika alternativ fattas krävs det överkapacitet. Då måste jag vara utvilad, frisk, glad och trygg. Lättast eller minst svårt blir det med en vän eller ett av mina barn som hjälper mej hålla ordning på planen och alla de möjliga valen. Om jag får en impuls att göra nåt annat glömmer jag tid och planering och får börja om en annan dag. . . Ändå fungerar jag bra för att vara min sorts strokare. Kunde varit värre. Man får vara glad att man får vara tacksam.

Långsam förmiddag. Åt frukost från 9 till ett. En okänd människa...

Publicerad 2006-07-27 10:44:58 i Allmänt,

Långsam förmiddag. Åt frukost från 9 till ett. En okänd människa for förbi i en silverbil. De andra i området är borta. Jag har en portvaktsfunktion eftersom alla kör över min tomt. Deras väg har rasat för flera år redan. Vägverket överklagade länsstyrelsens beslut att de ska laga. Så nu håller miljödomstolen på att bestämma sej för en dom. Men det tar väl ännu några år. Under tiden låter jag de goda grannarna trafikera tomten. Jag trivs med att ha en funktion. Grannarna är mycket hänsynsfulla men ibland kommer en utböling. Kör förbi utan att hälsa. Jag tar fram hagelgeväret.

När jag undrar över livet och har avgrunden under fötterna är fi...

Publicerad 2006-07-27 10:38:55 i Allmänt,

DSC00621
När jag undrar över livet och har avgrunden under fötterna är film av Monty Pythons alltid bra. Förr var det Life of Brian. Nu är det Monty Phython and the holy grail. På dvd:n finns en japansk version med dubbning på japanska (?) Och engelsk text. Mycket rolig. För den som inte gillar filmen finns en version med text av william Shakespeare. Och man kan då en instruktion om hur man klapprar med kokosnötter så det låter som hästar. Det är Michael Palin som förklarar. Man får också priser på hur mycket en lösnäsa kostade att tillverka. Användbart information. Idag ska vi på stort äventyr. Först kasta vår rivna matkällare på sopsorteringen i byn. Sen guidad vandring mellan konsum, macken, kaféet och kanske till och med hembygdsgården. Vännen och stockholmaren P är här och allt har blivit exotiskt. I natt hörde vi räv - älg - björn ? Från andra sidan älven.

Den här vackra bilden föreställer katten Grassman som är hos gra...

Publicerad 2006-07-27 10:36:00 i Allmänt,

DSC00603
Den här vackra bilden föreställer katten Grassman som är hos grannen på semester. Annars är han stockholmare och inekatt. Jag vet inte om han är den sortens inne-typ som hänger på releasepartyn och i kvällspressens kändissreportage eller om han helt enkelt håller sej inomhus hela vintern. När man frågar honom har han inga kommentarer. Starkt av honom att hålla isär privatlivet och semesterlivet. Han är stor och mycket svart och ruskigt snygg. Det är så framträdande att till och med sorkarna applåderar och dreglar när han stegar ut sitt revir.

Glöm träsket. Igår klev jag upp. Är på semester igen. Det är ju ...

Publicerad 2006-07-20 09:27:34 i Allmänt,

DSC00560
Glöm träsket. Igår klev jag upp. Är på semester igen. Det är ju inte krig här. Inte heller hemska 36 grader varmt. Jag har vatten och måste inte gå flera timmar till en brunn och bära hem. Jag har haft barnen här länge. De är vuxna och vi har roligt ihop. Många trevliga människor finns det här. Eh, Lagom många. Om man kommer till kaféet kvart i sex och ber om en kaffe i engångsmugg för att dricka utanför när de har stängt väntar de tills man har fikat klart ur porslinskopp i lugn och ro och de tar sej en pratstund fast de håller på att stänga. Mer UnderbarLycka: för att ha haft en så stor stroke som jag är jag rätt pigg och aktiv. Jag kan gå. Jag kan läsa. Jag kan baka bullar. Obs. Detta är icke en äktenskapsannons. Bara en Dagen Efter- eftertänksamhet. Fast om du är karl och har en kostym som passar till min oranga brud- klänning kan du ju höra av dej. . .

Hej från Självömkans träsk. Vet inte vad jag ska skriva om läng...

Publicerad 2006-07-19 12:05:35 i Allmänt,

DSC00570
Hej från Självömkans träsk. Vet inte vad jag ska skriva om längre. Är inte längre på semester utan klafsar runt intrasslad i ostyriga känslor som gräver hål i självkänslan. För många förluster har jag gjort de senaste åren. Nu gör de sej påminda. Förändringar är plågsamma. Min vän E är sjuk. Familjen far till sjukhuset. Jag vaktar katterna. Livet bankar brutalt på. Jag vinglar till. Sorg. Nu borde jag kliva upp ur träsket och hitta jämvikt. Lätt som en plätt. Piece of a cake. Min själv-terapi är ju att prata och baka. Så.

Den här byn har brandkår. När jag gick på kyrkogården och letade...

Publicerad 2006-07-16 00:14:56 i Allmänt,

DSC00564
Den här byn har brandkår. När jag gick på kyrkogården och letade efter farmors och farfars gravsten kom brandbilen med stege och brandmän i uniform. De kollade i kyrkan. En av dem kom fram till mej och undrade om jag hade sett nå folk. Det hade gått ett inbrottslarm. - nej, sa jag för inte ser jag sånt. En stund letade jag vidare utan att hitta stenen. Alla brandmännen satt på kyrktrappan och vilade upp sej efter utryckningen. Eller kanske de vaktade kyrkan tills jag, stockholmaren, cyklade där ifrån. Jag behöver det här stället. Inte så mycket händelser på samma dag och det som händer hinner jag uppleva. Action!

Regn och regn, precis vad vi behöver. Tjejerna åkte med bussen o...

Publicerad 2006-07-13 10:30:35 i Allmänt,

DSC00549
Regn och regn, precis vad vi behöver. Tjejerna åkte med bussen och natt-tåget igår. Det blev tyst. Nu har vi ingen hemma-fru som ger oss mat längre. Joel har bara mej att vinna över i spel. Jag måste börja laga mat för Joel är för lång. Eller om det är taket i köket som är för lågt? Som tur är får han plats ute där byggandet sker. Snart måste vi åka till civilisationen och skaffa dräneringsrör och en dvd. Jag ska våga beställa Färdtjånst och riskera att de har regler som komplicerar allt. Det kostar att känna sej avvisad. Att bli avvisad är min svagaste punkt. Jag förstår honom Zidane som blev utvisad i bronsmatchenTyskland - Italien för att han blev lite arg och skallade omkull en italienare. Men om jag vore han skulle jag tjurigt sitta kvar på bänken resten av livet. Förresten skulle jag gärna skalla både mitt behov av Färdtjånst och alla som vänt mej ryggen efter stroken. Om jag trodde att hjärnan skulle palla smällen. Och sen se världen från utvisnings-bänken.

Överkörd harpalt. Väcker sorgerna i denna varma super-sommar. Mi...

Publicerad 2006-07-08 11:19:15 i Allmänt,

DSC00509
Överkörd harpalt. Väcker sorgerna i denna varma super-sommar. Min granne E. Intensiv och generös - en äkta God Människa - ligger svårt sjuk på sjukhus. Jag hälsar på ibland och hon är så trött. Men hon är ändå sej själv. Saknar henne så det svider. Igår pratade jag med färdtjänsten som till o med i detta Vänlighetens län nu har regler och kräver ett jävla papper jag inte visste jag skulle ha. Utöver utomlänsbiljetterna. Raskt ner i Hopplösa Hålet där jag plågar mej själv för att jag fått stroke och livet blivit på begränsat. Orken ska räcka till att hålla vardagen i ordning och att freda mej mot myndigheternas kränkningar. Som tur är har jag vänner och mina barn omkring. De lät mej vinna i boccia igår fast jag inte fattade reglerna. Kondoleanser till Fru Har-mamma.

Om

Min profilbild

stroke

Jag hade STROKE år 2000. Har lite dolda funktionsnedsättningar kvar. Jobbar deltid som special / tal-pedagog. Jag visar inga DAGENS OUTFIT eller produktplaceringar. Kommentera gärna. Köp ingenting. Bloggen är ekologisk. Energin den drivs med kommer från Luleälven.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela