stroke

Bloggen startade i november 2005. Livet efter en stroke i yngre ålder: Jag var 42 år gammal, det är arton år sedan. Numera är jag tillbaka i jobb på deltid. Tränar på att ordna livet med hjärntrötthet så att det fungerar tillräckligt bra. God enough. Vis av upplevelserna av att få "dolda nedsättningar" och lära sig hantera dem och träna bort en del skriver jag här. Från början skrev jag på uppdrag av strokeföreningen i Stockholm.

Heminredning.

Publicerad 2006-10-29 23:31:37 i händelser,

Här har hänt ett under!!!

Jag har börjat rycka i heminredningen här efter 4 år! Målat dö-fula lister i v-rummet vita. Ett riktigt lyft.

Sen spillde jag ut nåt amerikanskt starkt som 17 rengöringsmedel på köksgolvet, märkte inte förrän efter flera timmar. Det blev en ljus fläck! Så nu anar man hur ljus golvmattan egentligen är.

Annars gick dagen åt till att göra yoga och sen sova. Solen sken och jag hann inte ut. Det blev mörkt fort.

cykeln Eva och marsvinen Greta och Gertrud..

Publicerad 2006-10-28 20:00:33 i Allmänt,

cykelGretaGertrud

Cykeln: Det blir skräpigt ute när jag bär ut den och cyklar iväg - löven sprätter ut från ekrarna. Det är därför det är så mycket löv på marken. Alla cyklisterna.
Men det är fint att cykla. Det går bara så fort, måste nästan blunda.

Marsvinen är K´s kompensation för två utflyttade ungdomar och de är mycket unga och lite ovana fotomodeller. Men titta på tassarna! Rosa och små och fina.
Greta är lurvigare och räddare och Gertrud rules!!! Starkt! Snart får de ett rörsystem att rusa runt i, tror jag. K ska bygga om vardagsrummet i marsvinsformat på nåt vis, det blir intressant.

Jag fick tillstånd att publicera bilderna om jag inte uppgav marsvinens adress o p-nummer. Så då gör jag väl inte det.

Höst eller?

Publicerad 2006-10-25 21:00:44 i stroke,

EVA! Viss ÄR det hemskt när de yngsta flyttar ut???

Jag väntade med spänning på storm och snöfall men här blev det bara drivor av gula löv och daggmaskar.
Hoppas ni i Jämtland klarade er från elavbrott. Roligt att du läser här.
Själv undrar jag ju...

Vännen B i Luleå tycker jag ska bo där för storstan är inte bra för mej.
Jag håller ju med. Men... barnabarnet då? Och inte får jag nåt jobb i Luleå heller.

Eller så får jag det.

Skolan går bra - nu är det en studiedag och sen LOV. Skönt. Du har väl också lov?

Studiedagen ska handla om att vi ska göra en SYNVÄNDA. Inte förhäxa nån eller så utan börja tänka på elever med svårigheter som att de har möjligheter. Och sen ska vi utveckla arbetssättet så ALLA börjar klara av skolan. Förmodligen utan bättre lokaler och resurser. (min tolknig)

(Den kursen gick jag i början på 90-talet så tankarna är inte nya, men jag är förvånad över att de hänger kvar i byråkratin och kommunpolitiken).

Själv har jag med neurologiska skadornas erfarenhet i minnet rent konkret fattat att ALLA klarar inte alla situationer och ALLA orkar inte lika mycket. Men ALLA borde rimligen få den hjälp de behöver i skolan. Personalen occkså. Jag också, den gamla strokaren som inte ger sej och ständigt uppgraderar hjärnan.

glad nyhet

Publicerad 2006-10-24 11:18:38 i Färdtjänsten,

himmelen i Handen

- Jag har en god nyhet! sa hon glatt.

- Jahaaa???

- Jag hade fått fel på fakturan från Färdtjänsten, de skulle ha för mycket pengar.

- Ja?

Idag ringde jag dit. Och jag slapp höra den där rösten " Det är snart DIN tur..." särsklit länge. Jag kom fram nästan genast.

- Bra.

- Det var en trevlig kvinna som svarade. Hon var trevlig. Hon ordnade snabbt till felet. Sen föreslog hon att jag skulle slippa vänta i fyra veckor på en ny faktura och ta emot en extra-resa i stället.
Jag blev så glad, sa hon och lät mycket  överrumplad.

- Bra! Grattis, svarade jag.

Vi är så vana vid att trassla oss fram i vardagens byråkrati och ständigt stöta emot hinder och stopp, att en vänlig röst i telefon eller ett korrekt tillmötesgående är värt guld. Det kan lyfta oss ur De onödigas skamvrå en hel eftermiddag.-

självportätt

Publicerad 2006-10-22 22:07:59 i Allmänt,

självportätt

Identitet.

Nu har jag fyllt 6 år son strokare. Jag har slagits med mej själv för att förstå att man får finnas trots att man inte fungerar som förr och kan leverera som förr. Jobb. socialt liv, karriär... Jag är inte särskilt bra på att vara konsument heller.
När jag gjorde den här bilden hade jag svårt att se antal och därför blev mängden fingrar på händerna lite fel. Fast jag visste att det var så, orkade inte räkna efter, orkade inte rätta till.
Jag ville göra hemska ångestladdade bilder men gruppen jag målade med hittade alltid något positivt i varje bild, även om det så var ett litet stänk gul färg som så hoppfull ut. Misslyckat, kände jag.

Det var nog så att folk ville trösta genom att käckt påpeka att jag såg pigg ut, att jag var precis som vanligt, vilket jag inte var, att jag i alla fall hade överlevt...
Men jag kände bara att de tog ifrån mej min upplevelse.
Jag som kämpade med en omvärld som inte såg ut som förr, lät som förr, gick att förstå som förr.
Allt var som ett intelligenstest. Allt måste läras in igen och igen med möda.

Beslut och oförutsedda händelser stressade så jag trodde jag skulle bli tokig.

Jag minns den stora morgon då jag upptäckte att jag kunde laga frukosten åt mej och sonen utan att koncentrera mej totalt och bli alldeles besviken om jag glömde och tappade och gjorde fel. Det var en erövring! Allt blev rätt och jag hade bara gjort det "på en höft". Lyx.

Nu finns det minusgrader i Norrbotten, och snö.

Publicerad 2006-10-22 21:46:21 i Allmänt,

fiske-lasse Den här bilden är från början av oktober.
Fiske-Lasse och Fiske-Alma försökte dra upp nåt. Hon är en jäkel på att kasta trots sin lilla storlek. Bättre än jag, men det säjer ju INGENTING.
Den där tystnaden och den där klara fast dimmiga stillastående luften försöker jag hålla kvar i minnet och plocka fram när det blir tröttsamt här i storstan. Bara drar in andan och känner efter lite, sen är jag glad igen.

Igår förstod jag att jag kommer att vara ENSAM!!! Livskrisen tog tag i mej och jag fick en hisnande känsla. Kompisen K har just sett sina två yngsta flytta ut ur hemmet och genast ska hon skaffa två marsvin. Jag föreslog att hon ska döpa dem efter döttrarna...Otursdagen.

Publicerad 2006-10-18 21:37:51 i Allmänt,

Jag har gjort slut med UPC, min digitalteveleverantör.
De har inte lyckats leverera mer är kanske 10 kanaler fast de lovade över 40.
Man kom aldrig fram till supporten. Jag försökte varje dag i flera veckor.

Tips från mej: Tryck inte in nåt kundnummer utan låtsas att du vär en ny presumtiv kund och vill beställa ny tjänst. Då kan de svara.

När jag väl fått hjälp och sopportören startat om min låda två gånger utan några nya kanaler blev jag trött och bad honom stänga allt.

Fast - givetvis har jag ett avtal och måste reklamera och hålla på och betala ändå.

Sen kom det inga analoga kanaler in i min teve. Svart bara.

Och jag är rätt teknisk och orädd men sladdhjärnan har dött och jag vågar inte fråga grannen om hjälp idag igen. Igår öppnade han min konservburk, för jag har inte någon öppnare kvar. onen tog den när han flyttade. I förrgår gav han mej sin tvättstugenyckel för min försvann med sonens saker...

Så jag försökte igen greja sladdarna. Svart teve.

Jag blev så arg att jag gjorde en äppelpaj av äpplena som en ängel som heter Sofia gav mej. Visserligen blev det fett och socker i den. Men sockret är ekologiskt.

Farväl UPC. Farväl digitala framtiden.


Min inneboende flyttade hem idag.

Publicerad 2006-10-18 21:27:26 i händelser,

Han hade valt sej en favoritplats i soffan och jag hade fått borsta honom. Men då skulle han hem.

Det blir skönt att sova en hel natt utan att höra honom gråta vid ytterdörren.

Matte hämtade och han övervägde att stanna kvar en stund. Sen blev han framsläpad och nedtryckt i sin bur.


dj på strokeföreningens 60-taslfest.

Publicerad 2006-10-18 21:23:21 i stroke,

dj

Han heter Björn och är en RIKTIG vinyl-dj från 60-talet. Han har massor av vinylskivor och spelade allt jag minns från min barndom, utom Bä Bä och Sdda sudda bort din sura min. Stones, Beatles, Neil Diamond och sånt. Innan åt vi god Jansson som en fiskaffär i förorten hade gjort och jag drack mellanöl och kände mej helt fel eftersom jag bara fick dricka  mjölk och sockerdricka på 60-talet.

Trevlig tillställning. De hade hyrt äkta grammofoner.

Nackdelen var att det kom ljud ur dem, jag stod utanför och tittade och lyssnade genom fönstret stundvis. Hade jag haft hörselkåporna med så hade det ju gått fint.

ögat i skogen

Publicerad 2006-10-16 21:48:59 i Allmänt,

ögat i skogen


Det är en stubbe - inte ett riktigt öga. Det tittade upp på oss där mitt på tallheden.

Måste man inte ständigt ha ett öga vänt inåt så att man kollar upp hur man håller ihop som människa? Det är ju så lätt att slinta, tappa balansen, snubbla, tappa tron och allt det där.
Skogens öga såg rakt in i mina rötter generationer tillbaka. På folk som trampat samma mossa och plockat samma lingon och andats samma luft i omgångar genom århundradena. Med eller utan stroke.  

Om ni förstår vad jag menar?

Stress - förbannade stress.

Publicerad 2006-10-16 21:35:57 i att inte hinna med,

Sliter mej i stycken.
Jag önskar mej ett nytt jobb i julklapp. Halvtid. Men vuxna rehabmänniskor, antingen specialundervisning eller vad f-n som helst. Lön också.

Skolan är inte gjord för människor. Särskilt inte för långsamma människor.

Idag kom min inneboende. Han sa inget, gick runt i alla hörnen och kollade noga bakom sofforna. Jag hade täckt dem med lakan för att han inte skulle skräpa ner där och han kröp genast in UNDER lakanen. Min inneboende ligger som en liten upphöjning under ljusblå lakan i finsoffan. Han ser inte på teve.

Efter att jag bjudit på middag kom han faktiskt så småningom fram till mej och såg på mej. Men jag har inte fått hälsa på honom.

Hoppas han är nöjd med sitt tillfälliga hem.

I morgon ska vi ha hemmakväll och jag ska bjuda på tonfisk.

Jobbig måndag

Publicerad 2006-10-09 22:13:41 i att inte hinna med,

Inte hann jag sova tillräckligt igår när det var söndag.

Det går fruktansvärt trögt att ladda upp bilder här på bloggen så det blir inte några nu.

Det lilla jobb jag gör tar ut mej helt. Som om jag jobbade heltid INNAN stroke.

Jag känner mej dum som ändå envisas med att försöka komma upp till halvtid. Ingen dunkar mej i ryggen och tycker att jag gör det bra. Utom barnen på jobbet som uppskattar vad jag gör.

Slut från Gnällhörnan.

poesi

Publicerad 2006-10-08 22:16:35 i Allmänt,

poesi

Då stod stolen där, på stranden,  POESI, står det i rosa på ryggbrädan. Sitt och skåda över det brunna berget och allt vattnet, tänkte den som ställde dit stolen i somras. Generöst.

Norrbotten igen. Inga björnar. Inga mygg. Trevliga människor. I ...

Publicerad 2006-10-06 22:12:06 i Allmänt,

DSC00984
Norrbotten igen. Inga björnar. Inga mygg. Trevliga människor. I morgon stänger jag av vattnet och gråter en skvätt innan jag flyger hem. 7 grå månader till nästa gång. Och då ligger isen och snön har tyngt ner grenarna och mitt stug-tak. Och lingonen jag plockade idag är uppätna för länge sen. Om 7 grå månader vet man ärligt talat inte. Egentligen vet man ju knappt i morgon eller om en vecka vad som händer. Det är lite spännande. Och skrämmande.

Fyller år som strokare idag.

Publicerad 2006-10-03 23:09:26 i stroke,

hundar på mariatorget

Ja. För 6 år sen fick jag stroke, just idag. Högtidligt funderar jag på allt som blivit bättre. Sen funderar jag på allt jag har gått miste om.
Sen hostar jag vansinnigt för jag är förkyld. Men jag kan gå, prata och faktiskt också CYKLA!

Åren har varit en kamp och ett äventyr.Om

Min profilbild

stroke

Jag hade STROKE år 2000. Har lite dolda funktionsnedsättningar kvar. Jobbar deltid som special / tal-pedagog. Jag visar inga DAGENS OUTFIT eller produktplaceringar. Kommentera gärna. Köp ingenting. Bloggen är ekologisk. Energin den drivs med kommer från Luleälven.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela