stroke

Bloggen startade i november 2005. Livet efter en stroke i yngre ålder: Jag var 42 år gammal, det är arton år sedan. Numera är jag tillbaka i jobb på deltid. Tränar på att ordna livet med hjärntrötthet så att det fungerar tillräckligt bra. God enough. Vis av upplevelserna av att få "dolda nedsättningar" och lära sig hantera dem och träna bort en del skriver jag här. Från början skrev jag på uppdrag av strokeföreningen i Stockholm.

Publicerad 2008-06-29 15:06:40 i Arbetsminesträning,

MMS

Kraftverksdamm. Jag ser era kommentarer kan inte svara. Värmande i regnskogen. Två av tre inlägg här blir aldrig publicerade. Har ERA redan börjat rensa ut bland bråten? Nu finns Eu-förslag om att vi ska registreras också vi Bloggare. Då tror de att de kan hålla ordning på oss. Men vad trött jag blev. Ska vi fylla i blanketter för varje tanke vi tänker? Och få en smäll på nosen för varje idé? Orka orka!

Publicerad 2008-06-26 17:12:46 i Arbetsminesträning,

MMS

Liftarens guide till galaxen är en rolig film. Den deprimerade roboten är en riktig stilsuccé. Och planeten där man får en smäll på nosen varje gång man får en idé eller konstruktiv tanke. Och där allt måste fyllas i blanketter. Men bäst är också de två mössen som beställde och betalade jorden av planet-makaren. Och det allsmäktiga svaret på frågan vi alla grubblar över om alltings mening: 42. Se kommentarspåret också. Glöm inte alla bortklippta scenerna. Jag har en konstnär och en buddist på altanen. Jag måste försvara dem mot regn och björnar.

Det är nog vädret som gör mig arg

Publicerad 2008-06-22 15:49:20 i semestern,

MMS

Det är nog vädret som gör mig arg på sommarpratare med ny-intellektuella överambitioner. Här har ena grannstugan ett rörfel med vattenpsprut under golvet. Och min har ett krossat avloppsrör fast utanför stugan. Det är olyckornas och det eviga regnets sommar. Vad ska man lära sig av sånt? Det vanliga: man får inte ta något för givet. Eller det positivitets-konsult-konstruktiva: tänk på allt som fungerar! Jo tack. Den kursen har jag gått i många år nu. Såna föreläsningar har jag fått många av välmenande idioter. Jag ÄR POSITIV. Mer positiv än så kan man inte vara utan att det gör ont.

Verket är sin form först när det h

Publicerad 2008-06-22 13:41:59 i semestern,

MMS

Verket är sin form först när det har tagit sin slutgiltiga skepnad är det konst. Sa sommarpraterskan i radio nyss. Att apor som gör jackson-pollock-målningar inte gör konst utan bara målningar som liknar jackson-pollock. Snack om konst-definitioner suger. Tycker jag. Elitistikt trams. Jag är sur för det regnar. Ösregnar. Åskregnar. Till och med när solen skiner regnar det. Snart regnar det inne också. Surt.

Jobbig åska som drog runt.

Publicerad 2008-06-22 01:05:55 i semestern,

MMS

Jobbig åska som drog runt men aldrig bröt ut. Till slut tröttnade vi på att vara försiktiga och cyklade nästan 2 mil för att se på gamla fiskestuga och hantverk och äta en hembakt mjukkaka med lax på.

Midsommardag. Det klarnade som vanligt.

Publicerad 2008-06-21 11:11:20 i semestern,

MMS

Midsommardag. Det klarnade som vanligt upp till kvällen igår. Nu försöker solen häva sig fram mellan molnen. Det ska gå. På stranden intill ligger en båt jag skulle kunna adoptera. En herrelös båt. Byta mot min moppe som är född på 60-taket kanske? Ingen av dem går ju att använda så det är väl kila bra, Säger B.

I kväll hade vi test av hur länge

Publicerad 2008-06-20 00:36:21 i semestern,

MMS

I kväll hade vi test av hur länge solen ville lysa på oss nere på stranden. Vid halv åtta gled den ner bakom grannens träd. Tidigare var det helg-rusning på konsum i byn. Vi var säkert 12 personer i affären samtidigt. Men här är folk inte arga utan småpratar roat när de trängs med kundvagnarna. På macken skulle jag köpa glass och stod länge i en kö som visade sig vara för dem som småpratar med försäljaren. Jag fick byta för - Här pratar vi, sa de. Praktiskt. På hemvägen cyklade vi snabbt och säkert. Jag hade cykelhjälm. Fast i korgen. - Du får vara väldigt snabb om det händer något så du hinner få på den, sa P.

Skvattram i Norrbotten.

Publicerad 2008-06-16 10:54:14 i semestern,

MMS

Här blommar skvattram som vita bluddror på gamla kalhygget. Det var varmt och sol igår när vi kom men nu har vi ett envist dagsegn. Det är MYCKET skägglav i år på tallstammarna. Älgen har bajsat på stranden igen. Vi måste tala allvar med honom. Igår såg vi knipor och skrakar. Fast inga ungskockar, Det här Bloggar jag från mobilen. Teknikens under, va?

Förlåt mig EU...

Publicerad 2008-06-14 16:24:06 i stroke,

...men jag tycker det var ganska intressant att irländarna röstade NEJ till fördraget i sin folkomröstning.
Nu får vi se om EU tänker följa sina egna regler och ta hänsyn till detta eller bara köra på ändå.

Nu ska jag gå och fråga Telia vad jag har för mobilabonnemang. Det går ju inte att ringa dit längre, bara en massa pratrobotar och många minuters väntetid.
Tråk-telia.

Såna som jag behöver direktinformation av en MÄNNISKA. Är det helt fel?

Packa tråkig väska.

Publicerad 2008-06-14 15:40:58 i stroke,

Måste minnas allt.
Fast igår träffade jag L som ska till Tanzania och ännu mera måste minnas allt. Så nu ligger jag i lä själv. Tar det lugnt. Mina tjejer har åkt hem idag. Kvar blev kylskåpet fullt av mat som jag måste äta upp i natt då eller kasta bort. DET blir intressant.
6 ägg och en massa frukt och ost till middag.
I morse trodde jag det var min mamma som ringde men sen kom jag ihåg att hon inte brukar ringa från himlen. Så jag hann bli lite besviken en stund innan jag kom ihåg att det finns nya människor man kan prata med.

Här är blogghistoria från mitt liv:Dass-böcker sedan min stroke år 2000.
Sen jag var barn har vi i badrummet alltid haft en skrivbok för något slags kollektivt filosofiskt samtal. Gäster har också skrivit.
Nu har vi ett filosofiskt amiljearkiv sedan många år att snoka i.

"Det finns 359 myror och en stack.
Hur många myror finns det?

Svar: 358. En stack ju."  Skrivet av son i när han gick i nian.

"Mormor tyckte inte om sommaren för att det var åskväder jämt.
Det tänker jag på varje gång det åskar."

Skrivet av dotter för några dagar sen.Packa. Man får tvinga sig. Tråkigt.

Virrafton

Publicerad 2008-06-13 19:50:43 i försäkringskassan,

Hej läsekretsen!
Jag vet inte varför man inte hittar in i blogg.se ibland.
Jag tror det kan vara någon maska i nätet?

Idag fyllde ett av mina barn år i förskott. Vi åt för mycket mat och det var tur att den var god. Och sen nöt-tårtbotten med jordgubbs och kiwi och han klickade lite dator åt mig. Hur gör alla andra som är som jag och INTE har en sån som han?
Förstår inte.
De övriga var hit också. Det kändes som sista dagen med gänget...som om det är någon som ska resa långt bort. Vilket det är. Jag.

Inte har jag lyckats packa. Men har tvättat kläderna. Jobbet hann jag med i 45 minuter på morgonen. Sen bilade de i golvet i köket som byggs om och det blev uppenbart att i det ljudet ska inte jag finnas.

F-kassan hade lämnat vidare mitt ärende till nästa handläggare som gått på semester och lämnat vidare mitt ärende till en annan dam för beslut. Hon frågade först:
- Har du skrivit ansökan? (Ja i januari.)
- Nej det tänkte jag inte på! sa jag.
Sen var det tyst i luren.
- Äh jag bara skojade! blev jag tvungen att säga. Klart jag har...och beskrev mitt ärendes resa geonm deras organisation och hur jag fått ringa och mejla och ringa...
- Nu hittar jag det här...sa hon förvånat och började läsa.
Hon kollade om förra handläggerskan gjort klart. Det hade hon (visste jag ju redan) och om det verkade stämma. (Vilket de kollat allihopa jag pratat med, varje gång)
- Jag ska läsa igonom det här och sen föredra det för en handläggare som gör beslutet, sa hon.
Men när visste hon inte.
- Det är ju bråttom...din nuvarande sjukersättning går ju snart ut, upptäckte hon.
(Suck. Det är ju därför jag har ringt varje dag i över en vecka nu.)
- Jag ska FÖRSÖKA prioritera det här men hinner inte förrän nästa vecka.
Men jag vill ha beslutet i morgon! sa jag.
- Det är många som väntar. En del har väntat sen i maj på sina pengar, var svaret.
Vilken tröst.

Öhhh. Maskar de på F-kassan? Har de vävt ett nät av handläggerskor som trasslar ihop sig kring ärendena?
Är vi kunder, brukare, användare?
Eller bara belastning?

- Sen har regeringen beslutat att man bara får sjukersättning i 18 månader till! sa hon glatt. Efter det får det bli annan försörjning! Jag hörde henne le elakt.
- Så se till att du får rehabilitering! sa hon.

Tack för tipset. Vilken fin idé!

Vad är annan försörjning?
Socialbidrag?
Svartjobb?
Bedrägerier?

Skräck: försäkringskassan strular.

Publicerad 2008-06-11 22:08:38 i försäkringskassan,

De har utrett mi tidsbegränsade sjukersättning och inte skickat ett bslut trots att det bara är två veckor kvar av den nuvarande perioden.
Jag har ringt. Namnen på handläggare byts ju ständigt ut så det är mycket svårt.  Särskilt om man har svårt att minnas nya namn.

Ringt.
Fått hjälp att ringa.
Mejlat.
Mejlat.
- Inom 48 timmar ska en handläggare höra av sig svarar de varje gång man ringer.
Ingen ringer.
Inget beslut kommer.

Förhalar de för ett de ska slippa betala ut ersättning för nästa månad...och hur länge kan de då hålla på att dra ut på förhalandet?
Om de gör då i många ärenden har de ju ganska stora pengar att spara.
Vi som inte får ut ersättning får leva på ingenting.
Inte deras problem ju.

Jag träffade ett gäng strokevänner i veckan och fick höra historier där F-kasan helt enkelt bara dröjt med beslut och lämnat personen utan ersättning i månader. Uppmuntrande? Nej.
Strokevännerna var uppfriskande som vanligt.
De hade träffat D! Och blivit stumma och lama av chocken lät det som.
Han har en del skuld till oss i föreningen och vi är inte glada för det. Vi vill inte låtsas som om inget har hänt. Jag saknar honom för hans bra sidor.

Skolavslutad!

Publicerad 2008-06-11 21:51:38 i stroke,

Igår var crescendot. Eller antiklimax.
Skolavslutningen!
Sånger, prat i för liten ljudanläggning, glada barn, soliga föräldrar, hej hej kram kram!
Jag fick rosaröda rosor och blev lycklig.
Ett barn som byter skola gav mig dem.

Idag en utvärderingsdag med kvalitetssäkring.
Som vanligt är rutsystemet vi ska fylla i hämtat från industri och näringsliv och översatt till vår verksamhet.
Lätt förvirrande må man säga. Varför kan man inte bara tänka själva?
Jag har ju varit sjuk från såna aktiviteter i många år nu.
Men jag lär känna mina kollegor bättre.
På lunchen; språngmarsch i ösregn.

I morgon sista arbetsdagen: Hej hej! Trevlig sommar!

Och med beigefärgat hår går allt mycket smidigare, ni skulle bara veta!

Taxi Norrotten ringde och sa att de hämtar mig på söndag på flygplatsen i Lule.
Macken i byn ringde och sa att de har fått ett paket som jag beställt. De ska spara det tills jag kommer upp.
Prosodin och tempot i talet lugnar. Jag känner redan att jag saktar in. Tar djupare andetag.

Och min bra doktor ringde och diskuterade medicin:
- Ring min telefonbokning om du vill något under min semester så mejlar de till mig, sa han. Sen hör jag av mig när jag kan.
Det är sant. Han SA så.

Fast jag ska hålla mig stabil och må bra har jag tänkt. Bättre.

Färgar håret beige.

Publicerad 2008-06-08 19:56:51 i stroke,

Det är nog en fin färg.
Men hur tvättar man bort det utan att hälla ut det i naturen?
Det står INGENTING om att det ärkravmärkt och fosfatfritt.
Bruksanvisningen var som ett intelligenstest.
Koncentrationsövning.

Sen glömde jag att jag hade beige smet på händerna och åt en nektarin och nu blir jag beige invändigt också.

Bloggandet är inte längre fint ett dugg.
Skämmigt. Solkigt.
Kändisarna stänger sina.
Vanliga underklassmänniskor kan ju skriva vad som helst och till och med bra.
Och mediaeliten har ingen koll!
I radios program Medierna igår var de oroliga över att interaktiviteten med läsare / lyssnare måste kontrolleras. Och i nästa andetag: problematisering av att Bonniers äger alla media själva.
Svårt för  journalisterna.

Men jag ska fortsätta blogga lite till bara för att jag är så egocentrerad.

- Du är inte världens centrum! brukade en nära anhörig säga till mig.
- Allting cirklar inte kring dig! sa han.

(Jag förstod inte att han egentligen menade att han inte orkade höra mer själv för att han tänkte och kände långsammare.)

Nu undrar jag VEM är det då som är världens centrum? Vem är det allt cirklar runt?
Jag har väntat länge.

Jonas Gardell förklarade lite av hur han tycker i sin hedersdoktorföreläsning http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=1164467  i veckan.
Ge den 15 minuter. Kan det vara Jonas?  Bra i så fall.

Nu blev jag kommersiell.

Publicerad 2008-06-08 18:46:22 i stroke,

Min blogg ska sälja reklamplats.
Men om reklamen blir större än texten så hoppar jag ur det.
Ifall man kan hoppa ur det.

Allt
ALLT
ALLT man gör är ju kopplat till om någon kan ta ut vinst ur det!
Det som är gratis,
vilkte jag alltid tjatar om:
TYSTNAD,
RENT VATTEN,
LUFT,
LUGN

som ju nu är gratis - hur ska de klunna exploatera det?
Skogen står ju där och bara är avgiftsfri och himlen kostar inte heller månadsavgift.

Tankarna är ganska gratis också. Ingen har ännu lyckats ta betalt för att man tänker.

Strokeinfo:
I värmen är jag tröttare än vanligt sen tio dagar.
I morgon måste jag ringa doktor och klaga så kanske han kan hitta på något.
I mataffären var det kallt och man brukar frysa men idag var det bara befriande. Men intrycken tröttar mer än vanligt, sakerna på hyllorna kastade sig över mig och människorna irriterade genom att bara vara där och ibland prata.
Värst är barnen.
Jag som gillar barn så mycket. Surt.

- Kom hit så tar vi bort hjärnan, kommer han att föreslå. eller:
- Du får bo i mataffären!

Han är rolig och den BÄSTA: Ska be honom köpa reklamplats här. Dyrt. Jag tar inte landstingskort.

Glad Nyhet!

Publicerad 2008-06-07 22:04:16 i Allmänt,

Fotboll i teve. Turkiet och portugal. 0 - 0. Jag lyssnar till visslingar och skrik.  Lång stund kvar.
Kommentatorerna pratar så piggt.

Glad nyhet! Jag kan blogga från mobilen!
Vilken underbar tur att det fixade sig innan sommaren tog vid.
Här är det varmt och lite moln vid horisonten.
Vi skulle gilla en dygns hällregn nu.

Soptippen i Gladö Kvarn brinner och det är 20 meter djupt och antänds på djupet. Men idag har vi ingen rök därifrån.  DN skrev att de väntade sig brand i flera veckor framåt.

Avundsjuka systern Åsa vill att ni kollar hennes blogg. Inte nog med det, hon vill ha kommentarer. Man kan skriva helt anonym kommentar, jag provade. Ifall man är nätblyg.

Nationaldagsfika:

Publicerad 2008-06-06 21:39:33 i Allmänt,Vi kunde inte så mycket nationalsånger.
Livet är en fest, håll med om det nu folk å fä...är det närmaste jag kommer: Nationalteatern från proggtiden.
Färjan till Ornö heter Ebba. Döpt efter Ebba Stenbock, adelsdamen jag faktiskt var hemma hos fdär ute för 30 år sedan. Vi fick skåda hennes sidentapeter. Hon la ner själen i färjan så att man hade färjeförbindelse till ön.Dalarö skansDet var fint på Ornö. Ett stort hav runt om kring. Det här är jag.
Havsutsikten gör mig blyg på nåt vis. Det luktar hav om den.

Det var ju 32,5 grader så havsbrisen var en höjdare.
Till och med under själva båtresan på kvällen kunde man var ute på däck.
Strokehjärnan klarade båtresan bra måste jag säga. Jag blev inte överkörd när bilarna körde av.  Mådde bara illa av ljudet från motorerna.
Skogsbrand i faggorna hemma, lukt till och med inomhus.

Vad är det här? Har skogen rätt att släppa ut brandrök (utsläppsrätt?)?

Till Eva O apropå kommentar igår: Jag far till stuga veckan före midsommar så jag kan ha  (nästan) midnattssol där. Min väldigt bra kamera är mobilens kamera. Om jag har tur listar jag ut hur man bloggar surfvägen via mobilen. I morgon. Då kommer min klickare. Ha kul vid Medelhavet. Kolla Åsas blogg, hon blir så avis: ateljerista.blogg.se

Ledig

Publicerad 2008-06-05 13:51:41 i stroke,

Nu måste jag ta kompledigt och vila.
Orkar inte.
Jobbet har städdag och ska äta ekologisk mat.
Jag ska släpa ut 20 kg Dagens Nyheter.
Sova i soffan.

Hjärnan har dragit ner en rullgardin framför verkligheten.
Låt mig tänka sakta tack.

Bloggen har flyttats till nya bloggverktyget och verkar fungera.

Intressant jobb...

Publicerad 2008-06-02 22:53:28 i stroke,

...har jag.

Nu när jag äntligen lyckats få ihop ett schema som faktiskt fungerar
för eleverna och mig så ska alla på utflykter och på simning och städdagar
så jag står där som en upp-o-ner-vänd get igen och
bara blänger.

Man får skriva sammanfattningar av årets jobb.
Göra material till höstens barn.
Rensa ut papper.
Tänka positivt.
Vara flexibel.
Se det som en utmaning.

Tiden blir så låååååångrandig utan barnen.

Idag träffade jag en irländare som talade en engelska som inte rimligen kan existera.
P, min irländska tolk var inte i närheten. 
Jag vet inte vad han sa.
Han hade inte gröna ögon.

- Se filmen Snatch, sa dottern. Där är Brad Pitt en irländsk zigenare vars tal inte går att förstå.
Men den var slut i videoshoppen.

Tom Hanks har...

Publicerad 2008-06-02 22:18:12 i stroke,

...krossat Sovjetunionen på 80-talet .

Jag har precis sovit mig igenom filmen  Charle Wilsons War.  Tom Hanks var en fantastisk kongressledamot (USA) som omgav sig med vackra flickor och första timmen pratade gubbarna i olika soffgrupper och kring olika sammanträdesbord om att kriga mot Sovjet i Afganistan för 5 miljoner , hundra miljoner, fem hundra miljoner dollar ...
- Vem är det som sitter på pengarna?  var den ständigt återkommande frågan.

Ibland svepte Julia Roberts utklädd till Dolly Parton-liknande rik lobbydam förbi och var slipad.
Sen satsade de mera miljoner dollar i kriget och 38 nya helikoptrar sköts ner. Sista halvtimmen av filmen sköts helikoptrar ner och sanden yrde och ingen blev skadad.
Och slutet blev lyckligt. Charlie Wilson kom på att man kunde bygga en skola i Afganistan åt alla barn med utplånade familjer.
- Nej sa de andra.
Sen fick Charlie (Tom Hanks) Wilson pris för att ha krossat Sovjetunionen.

Jag förstod ingenting utom att manusförfattaren  glömt  skriva intrig och att de fluffiga skådespelarna gjorde väldigt tråkiga roller och säkert skäms allihop efteråt. Enda mödan nedlagd på själva bilderna var i dokumentärfilmerna med explosioner och sandrök. Om de nu var dokumentära.
Fanns det någon problematisering så gick den rakt förbi mig.

Varför gör de såna där uppfostringsfilmer, amerikanerna? För att vi ska veta hur vi ska tänka?

Se inte den filmen, folk. Se Simpsons.

Här har det hänt saker...

Publicerad 2008-06-01 18:17:41 i stroke,

...medan jag har hjälpt dotter att flytta och flyttstäda.

Fast jag gjorde det mycket till minne av min mamma som har gjort detsamma för mig och barnen massor av gånger under sitt och våra liv.
Sista gången hon hjälpte mig flytta var när hon svårt sjuk satt på en stol i min källare och hjälpte mig sortera saker: kasta  - spara - ge bort. Jag glömde ständigt vilket som var vilket i vilken kartong så hon påminde mig för varje sak. Det här var några år efter stroken.
Sortera och välja var oerhört krävande när minnet inte var med.
Jag hjälper mina barn som hon hjälpte mig. In i det förbaskade sista om så krävs.

Det som hänt här är att Annannan undrat om tidigare inlägg om inte Gudrun är ett marsvin och om det är norrländska de pratar?

Jo, de talar självklart norrländska med mig.
Men grannen som kommer från Gunnarsbyn har av någon norrbottnisk anledning fått ett marsvinsnamn.  Hon pratar och jag lyssnar på dialekten. Hon är inte ett marsvin tror jag.

Annanan säger att om föräldrar i himlen läser något så är det bloggar. Tack.
"Döden är där vägen kröker - Att dö är bara att inte längre synas" citat av Fernando Pessoa, poet, Portugal.
Kolla länken till Annannans blogg. Längst ner till höger här på sidan.

Åsa frågade om jag lyckades se Jewelkonserten direkt på nätet.  Jo titta:
Jenifervever från Hamburg med J till vänster på bas. Längst och bäst. Här har sångaren hoppat iväg.

image410

Nej det är för lite rockigt att släpa med krukväxten i turnébilen tror jag. Men den hänger med med huvudet precis som musikerna.

Och hur orkar jag då undrar ni?
Nej det gjorde jag inte. Idag: huvudvärk, ser konstigt och är i besvärlig otakt. Handen domnad. Lättretad. Hinner inte läsa texten på tv:n. Går inte på teater trots två inbjudningar till samma föreställning! (Kul kompisar man har som får samma idé samtidigt!)

Om

Min profilbild

stroke

Jag hade STROKE år 2000. Har lite dolda funktionsnedsättningar kvar. Jobbar deltid som special / tal-pedagog. Jag visar inga DAGENS OUTFIT eller produktplaceringar. Kommentera gärna. Köp ingenting. Bloggen är ekologisk. Energin den drivs med kommer från Luleälven.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela